Top 5 BIPV-gebouwen en (BI)PV-woonwijken in woord en beeld

In opmaat naar de Sunday 2015, Nederlands grootste congres over zonne-energie, heeft het projectteam van de Sunday de balans opgemaakt als het gaat om building integrated PV (BIPV); oftewel de gebouwintegratie van zonnepanelen. De integratie van zonne-energie in de gebouwde omgeving – zowel zonnestroom als –warmte – is dit keer namelijk de rode draad voor de Sunday 2015.

Building integrated photovoltaïcs (BIPV), oftewel gebouwintegratie. Het wordt door internationale experts al jarenlang als de toekomst van zonnepanelen gezien. Toch loopt het vooralsnog geen storm. Of is de realiteit anders? Niet voor niets voorspelde Wiep Folkerts, directeur van het Solar Energy Application Centre recent dat ‘de Nederlandse BIPV-markt zal groeien tot een volume van 100 megawattpiek in 2016 en 500 megawattpiek in 2020’. Enkele van Nederlands meest bekende BIPV-projecten worden in dit artikel in woord en beeld gevangen.

BIPV-gebouwen
Het oudste BIPV-gebouw van Nederland is direct ook het grootste dat ons land herbergt en daarmee de nummer 1 in de top 5 van BIPV-gebouwen. Het gebouw was in 2002 de eyecatcher van de wereldtuinbouwtentoonstelling en de 19.383 zonnepanelen werden gerealiseerd door Siemens en jawel, voormalig zonnepanelenproducent Shell. Het voormalige Floriade-gebouw gaat sinds enkele jaren overigens door het leven als Expo Haarlemmermeer. Meest recente nieuwkomer in de top 5 van grootste BIPV-projecten is The Edge. Dit door Hermans Techniek Energy van BIPV voorzien kantoorgebouw op de Amsterdamse Zuidas is de thuishaven van onder meer Deloitte. In totaal zijn er 450 ‘PowerGlaz’-zonnepanelen geplaatst die bestaan uit 62 verschillende maten met een totaal geïnstalleerd vermogen van ruim 100 kilowattpiek.

 

Top 5 BIPV-gebouwen

Vermogen

1

Expo Haarlemmermeer

2.287 kilowattpiek

2

Rotterdam Centraal Station

500 kilowattpiek

3

Utrecht Centraal Station

100 kilowattpiek

4

The Edge (Amsterdam)

100 kilowattpiek

5

ECN (Petten)

70 kilowattpiek


(BI)PV-woonwijken

De grootste (bi)PV-woonwijk – veel van de woonwijken zijn voorzien van gecombineerde systemen met zowel BIPV- als PV-panelen – is de Stad van de Zon. Deze woonwijk is gelegen aan de zuidkant van Heerhugowaard en telt honderden BIPV-woningen. Het project maakt onderdeel uit van het grote HAL-project van in totaal 5 megawatt in de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Een van Nederlands meest omvangrijk en meest bekende BIPV-projecten van de laatste jaren is de woonwijk Columbuskwartier in Almere. Dit woningbouwproject werd door Han van Zwieten Architecten gerealiseerd en telt 353 BIPV-woningen.

 

Top 5 (BI)PV-woonwijken

Vermogen

1

Stad van de Zon (HAL-project | Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk)

5.000 kilowattpiek

2

Nieuwland (Amersfoort)

1.351 kilowattpiek

3

Columbuskwartier (Almere)

550  kilowattpiek

4

Vogeltjesbuurt (Tilburg)

450 kilowattpiek

5

Woudhuis (Apeldoorn)

218,8 kilowattpiek


« Naar overzicht