7 november 2018, Bussum

Sprekers 2018

GUUST VERPAALEN / CEO KAMELEON SOLAR
Sinds 2015 is Verpaalen actief in de ‘solar’ wereld en met name op het gebied van BIPV. Als ’omdenker’is hij er van overtuigd dat men de energietransitie kan versnellen door een andere benadering wat betreft solar integratie in de gebouwde omgeving. In zijn lezing gaat Verpaalen in op façade-denken in plaats van Solar-denken, waarom zijn bedrijf solar minder efficiënt en duurder heeft gemaakt en waarom de markt hierom vraagt.
MAARTEN DÖRENKÄMPER / SCIENTIST SEAC
Maarten Dörenkämper is a scientist employed by SEAC. In his role he studies the performance of PV Systems. His presentation 'Floating PV and the status of the pilot at the Maasvlakte' is about the field-test at the Maasvlakte which consists of different PV systems, each with their own unique design. In this presentation insights and initial results of the field-test will be presented.
DIRK VAN DER GRAAF / PROJECTMANAGER SOLAR HIGHWAYS RIJKWATERSTAAT
Dirk van der Graaf is sinds 2014 projectmanager van het project Solar Highways. Solar Highways is een project langs de A50 bij Uden waar geluidwerende zonnepanelen worden geplaatst. Rijkswaterstaat wil met dit demonstratieproject veel leren over de toepassing van zonnepanelen in geluidschermen en de mogelijkheden voor een verdere toepassing verkennen. Aannemers en bureaus zijn uitgedaagd om mee te denken over het ontwerp en het beheer en onderhoud. Heijmans Wegen BV heeft de beste aanbieding gedaan en is gestart met de uitvoering. Inmiddels zijn de eerste zonnepanelen geplaatst. In de lezing zal Van der Graaf ingaan op de doelstellingen van het project, de wijze waarop de markt is betrokken, het ontwerp en de uitvoering.
JAN KROON / SENIOR PROJECTMANAGER ECN PART OF TNO
Jan Kroon studeerde scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1992 op het gebied van Fysische Organische Chemie. Hij werkte als postdoctoraal onderzoeker aan organische zonnecellen aan de Wageningen Universiteit. Hij trad in 1996 in dienst bij ECN Zonneenergie, waar hij tot juni 2013 werkte als project- en programmamanager Organische gebaseerde PV-technologieën. Sindsdien is hij actief (nu bij ECN part of TNO) als senior projectmanager in de PV module en applicatie groep en programma coördinator “Achterzijde contact kristallijne Si-cellen en modules”. Hij is een ervaren coördinator en manager van verschillende nationale en internationale (Europese) projecten. In zijn presentatie wordt een overzicht gegeven van de recente ontwikkelingen in de zonnemodule-technologie van standaard naar meer innovatieve benaderingen met als doel het vermogen en de algehele kwaliteit van het PV-paneel te verbeteren, alsmede de toepasbaarheid van zonnepanelen in meerdere toepassingsgebieden te vergroten.
AGNES MEWE / MEDIOR SCIENTIST SPECIALIST PROJECTMANAGER ECN PART OF TNO
Agnes Mewe obtained her PhD in applied physics at the University of Twente. After joining ECN (now part of TNO), she started her research on the topic of p-type metal-wrap through cells. She is now working on the development of polysilicon passivating contacts and application to industrial and high-efficiency cell concepts. The introduction of passivating contacts in a cell avoids the recombination at the interfaces with metal contacts, which is currently a limiting factor. At the same time, an interdigitated back contact (IBC) architecture can convert almost all incident light in current due to the absence of metal on the front. The combination of these two concepts leads to the highest cell efficiencies ever made for single junction cells, as has been demonstrated on lab cells in the past year. ECN part of TNO is developing this technology on full-size wafers and using industrial tools, bringing the manufacturing solution to the market. We will present our latest results using this concept.
HENRICO VAN DEN BOOMEN / DIRECTEUR EIGENENERGIE.NET
Henrico van den Boomen is een gedreven en innovatieve ondernemer die 6 jaar geleden EigenEnergie.net is gestart met als doel een onafhankelijke energievoorziening te realiseren voor iedereen. Op dit moment plaatst het bedrijf grote zonne-installaties en wordt geëxperimenteerd met elektrisch rijden/laden en opslagsystemen. Slimme software voor smartgrids en windenergie gaan in de toekomst een rol spelen om te integreren in het productenpakket. Energywall is een eerste product om de zonnepanelen als bouwelement naar de bebouwde omgeving te brengen. Onze aarde warmt in rap tempo op. De transitie naar schone energie is noodzaak om deze opwarming te stoppen. Om ons heen verschijnen windmolens, zonneparken en zonnepanelen op daken. Echter niet altijd even fraai of voldoende. Om meerlaagse hoogbouw ook volledig om te laten schakelen naar schone energie zullen ook de gevels energie leverend moeten worden. Technisch geen probleem, esthetisch nog een uitdaging. Daarom introduceren wij Energywall: Een geïsoleerde gevel met zonnepanelen op maat en kleur zodat er geen design concessies noodzakelijk zijn en uw vastgoed klaar is voor een bijdrage aan deze schone toekomst en hiermee ook economisch verhuurbaar blijft.