Het zelf opwekken van zonnestroom is in Nederland voor kleinverbruikers inmiddels goedkoper dan stroom afnemen bij een energiebedrijf. Voor daadwerkelijk grootschalige implementatie moeten zonnepanelen echter esthetisch en functioneel beter geïntegreerd worden in de gebouwde omgeving. Het kan mooier en het moet mooier, want publiek draagvlak in een dichtbevolkt en immer kritisch Nederland, komt te voet en gaat te paard. Op de Sunday presenteert Berenschot als antwoord op dit vraagstuk in samenwerking met 15 mkb-bedrijven een roadmap voor gebouwintegratie van zonnestroomproducten (BIPV).
Tijdens de Sunday 2015 staat gebouwintegratie centraal. Zo vindt in het ochtendprogramma een panelgesprek plaats waarbij onder meer Helen Visser van Bouwend Nederland aanschuift. Bouwend Nederland wil dat vanaf 2020 alle nieuwbouwproductie in de woning- en utiliteitsbouw energieneutraal is en vanaf 2050 alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. De vereniging van bouw- en infrabedrijven ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor (gebouwgeïntegreerde) zonne-energieproducten. Architect Harold van de Ven (Best Architecten en een van de andere panelleden) realiseert vanuit de vraagstelling ‘wat zou het mooi zijn als onze dakbedekking ook zonnestroom zou kunnen opwekken en er nog steeds mooi uitziet’ al geruime tijd BIPV-projecten. In de dagelijkse praktijk gebruikt hij als architect zelfs alleen nog maar dakbedekkingen die ook zonnestroom produceren.
Naast Visser en Van de Ven nemen ook Ronald Franken (Aedes, koepelvereniging van woningcorporaties), Peter Fraanje (Nederlands Verbond Toelevering Bouw), Teun Bokhoven (Duurzame Energie Koepel), Wiep Folkerts (Solar Energy Application Centre) en Dennis de Jong (Solarcentury) deel aan het panelgesprek.
Inhoud roadmap
In de middag staan diverse parallelsessies gepland en wordt hierin de roadmap voor BIPV gepresenteerd. De roadmap van Berenschot moet de Nederlandse bipv-sector (inter)nationaal vooruit helpen. Er wordt in het document ingegaan op de belangrijkste marktontwikkelingen en een inschatting gegeven van de potentie van de BIPV-markt in Nederland, in Europa en wereldwijd. Daarnaast wordt nader ingegaan op wat de belangrijkste drijfveren en belemmeringen van de markt zijn, hoe in Nederland het ecosysteem het beste georganiseerd kan worden en wordt tenslotte een aantal aanbevelingen gedaan wat er dient te gebeuren om Nederlandse bedrijven de economische kansen te kunnen laten verzilveren.
Erik Teunissen, die samen met Linda van den Hurk namens Berenschot aan de roadmap werkte, omschrijft BIPV als ‘de jongste telg van de zonne-energiemarkt. ‘Met de forse ambities die ook een land als Nederland zichzelf heeft opgelegd kan het niet anders dan dat het marktaandeel van BIPV de komende jaren fors gaat groeien. Heel veel mensen willen namelijk een zonnestroomsysteem, maar wel een mooie variant. Zonne-energie ontkomt er daarom niet aan om meer een eenheid te gaan vormen met de gebouwschil.’
Moneymaker
De roadmap van Berenschot beschrijft niet alleen hoe het proces van marktbenadering tot technologieontwikkeling en het creëren van een ecosysteem eruitziet, maar identificeert ook de kansen hoe deze opgepakt kunnen werken. Teunissen: ‘De sleutel tot succes is mijns inziens het combineren van de best of both worlds, van (zonne-energie)technologie en de bouw om zo samen oplossingen te genereren. Vaststaat dat als de bouwwereld dit ziet als een nieuwe moneymaker de race snel gelopen zal worden. Het is dan ook goed om te zien dat uit beide werelden de spreekwoordelijke grote jongens meegewerkt hebben aan de roadmap.’