Bas van Aken (TNO): ‘Agri-PV met verticale transparante tweezijdige zonnepanelen kansrijk’

In het topsectorenproject Polaris werden onder andere de kansen voor grootschalige toepassing van verticale semi-transparante tweezijdige zonnepanelen verkend. Volgens Bas van Aken van TNO zijn die aanzienlijk.

Bas van Aken is een van de sprekers op de Sunday, het grootste eendaagse evenement voor de zonne-energiesector in Nederland. Deze bijeenkomst vindt dit jaar plaatst op 8 juni in ’t Spant te Bussum en wordt georganiseerd door Holland Solar, TKI Urban Energy, TNO, Solliance en NWO. Van Aken is Specialist Scientist bij TNO met als werkveld grote zonne-energiesystemen op land. In dat kader focust hij zich mede op Agri-PV; zonnestroominstallaties die ruimte laten voor agrarische activiteiten.

Illusie
‘Die systemen worden niet voor niets aangemerkt als een technologie die veel kan betekenen voor onze energietransitie’, aldus Van Aken. ‘Dat geldt al helemaal voor Nederland waar de ruimte beperkt is en de landbouw intensief. De agrarische sector is voor ons van groot belang, maar dat is de uitrol van zonnepanelen ook. Beide opgeven is onwenselijk. Het is dan ook goed deze functies te combineren. Dat is ook zeer wel mogelijk. Er worden steeds meer technische oplossingen voor ontwikkeld. Nederland laat zich daarin niet onbetuigd. Op de Sunday zal ik in dat kader onder andere de resultaten van Polaris delen.’

Modelleren, testen en valideren
TNO werkt al sinds jaar en dag aan tweezijdige zonnecel- en zonnepaneeltechnologie, waarbij glas-glaszonnepanelen – oftewel dubbelglaspanelen – deels lichtdoorlatend zijn. Meer recentelijk maakt het ook een shift naar oplossingen op systeemniveau, bijvoorbeeld wat betreft modelleren, testen en valideren. Zo was het kennisinstituut betrokken bij het topsectorenproject Polaris. Dit betrof onder andere een pilot met een pv-systeem van 21 kilowattpiek met 72 verticaal staande transparante bifaciale zonnepanelen. De installatie werd tegenover de site van TNO in Petten werd geplaatst. Daarin wordt gedurende 2 jaar met diverse tweezijdige zonnepanelen met n-PERT en n-TOPCon zonnecellen (met technologische ontwikkelingen van Tempress, Levitech en TNO) en een coating aan de achterzijde (van Morphotonics) geëxperimenteerd. Van Aken is positief over de resultaten.

Koffie- en theetijd
‘Dit type Agri-PV-systemen zie je al op beperkte schaal in Duitsland en Japan. Een voordeel is dat de footprint van de zonnepanelen veel kleiner is ten aanzien van traditionele liggende systemen. Tegelijkertijd blijft, afhankelijk van de ruimte tussen de zonnepanelen natuurlijk, er voldoende ruimte voor het verbouwen van producten. Zo kan er op een stuk land van 12 hectare bijvoorbeeld 10 hectare aan gewassen worden geteeld en 5 hectare aan zonnepanelen worden geplaatst. Doe je dat met de vlakke zijden naar het noorden dan heb je je piek in opwek niet midden op de dag, maar gedurende koffie- en theetijd; tussen en 8 en 10 uur ’s ochtends en tussen 3 en 5 uur ’s avonds. Het aanbod van zonnestroom wordt dus beter over de dag verspreidt. Bovendien kan de opwek verassend goed zijn Dat geldt tevens ten aanzien van toepassing op platte daken waarbij dit soort tweezijdige zonnepanelen onder een hoek worden geplaatst. Wie hier alles over wil weten, zie ik graag op Sunday.’


« Naar overzicht